ANASTASIA
(Skoplje)

Koren rada sastava Anastasia proteže se od oktobra 1983. godine kada je basista i pevač Goran Trajkoski osnovao grupu Padot na Vizantija i započeo sa promišljenim poimanjem tradicije kroz moderniji muzički izraz. Gitaru je svirao Klime Kovačeski, a bubnjeve Špend lbraim. Godinu dana kasnije u grupu su došli gitarista Zoran Dabić i basista Sami lbraim, a Trajkoski je odložio bas i zadržao ulogu pevača. Juna 1985. godine prestali su sa radom i sem učešća na nekoliko kasetnih kompilacija, zabeleženi su na disku "Macedonian Document step 1" (Trot 1994.) sa pesmom "Sepak istata sostojba".

Po raspadu grupe, Trajkoski je svirao bas u sastavu Mizar, a zatim je sa perkusionistom Zoranom Spasovskim formirao grupu Aporea. Za nišku izdavačku kuću Dom objavili su jedan maksi singl, a 1990. godine prerasli su u sastav Anastasia. Priključio im se i Zlatko Dridanski (gitara, mandolina, flauta) koji je svoj rad predstavljao pod imenom Lola V Stain i bavio se sličnim etno usmerenjem. Oni su počeli da stvaraju muziku baziranu na vizantijskoj tradiciji i crkvenom pojanju. Mini LP sa pesmama "Na rekah vavilonskih" i "Premin" takode su objavili u Nišu 1991. godine, a 1994. godine za solunsku kuću Poeta Negra objavljeno je reizdanje te ploče. Na disku "Macedonian Document step 1" (Trot 1994.) uvršćena je njihova pesma "Davidova harfa" snimljena aprila 1990. godine. Radili su muziku za pozorišne predstave u Subotici, Sarajevu i Skoplju. Sličan pogled na muziku povezao ih je sa rediteljem Milčom Mančevskim pa su napisali muziku za njegov film "Pre kiše". Mančevski jejoš polovinom sedamdesetih godina otišao iz Skoplja u Ameriku na studije režije. U to vreme je pisao reportaže za beogradske listove "Zdravo" i "Džuboks", kao i tekstove za skopsku grupu Bastion. Radeći muziku za film "Pre kiše" Anastasia je u potpunosti ostvarila svoje viđenje etno zvuka. Na disku su i već objavljene pesme "Premin" (mini LP ploča Anastasie) i "Mansarda" (album Lola V Stain) kao i obrada stare makedonske pesme "So maki sum se rodila" (pod imenom "Death Of Alekander"). Glavni vokal u toj pesmi otpevala je Vanja Lazarova Dimitrovska, cenjena pevačica izvornih narodnih pesama. Ključni saradnik u radu na disku bio je Dušan Dimitrovski, stručnjak za etno muziku. autor knjige "Za našu muziku". Tokom snimanja su uz savremenu studijsku tehnologiju koristili i autentične instrumente, kaval, tapan, gajde. psaltir. Na snimanju su još učestvovali Kazim ldriz (tapan), Dragan Dautovski (vođa sastava narodnih instrumenata "Mile Kolarovski"). Gordana Josifovska (oboa), Dubravka Zajkova (viola), a producent je bio Toše Pop Simonov. CD sa muzikom iz filma objavljen je prvo u Francuskoj, a zatim i širom sveta i dobio je vrlo povoljne kritike u stručnoj štampi. Na koncertima su nastupali u postavi Goran Trajkoski (vokal, kaval, gajde), Zoran Spasovski (tapani, udaraljke, sintisajzer), Zlatko Oriđanski (tambura, prim), Senko Velinov, Pepi Georgievski (vokali) i klavijaturista Valentino Skenderovski (ex Leb i sol, Memorija).

Početkom 1992. godine objavili su promotivni mini CD sa pesmama "Lice" i "Gori" kao najavu sledeće ploče, a marta iste godine svirali su u Sarajevu. U to vreme za grčku izdavačku kuću Libra Music izašao je CD "Melourgia" sa izborom njihovih neobjavljenih snimaka nastalih od 1989. do 1996. godine kao i muzikom za pozorišne predstave. Disk je doneo teme "Gori (Skopje)", "Samoilovite slepci", "Laži me, sestro" i već objavljenu "Na rekah Vavilonskih" za koji je tekst nastao na osnovu 122. psalma iz Biblije. Povodom objavljivanja te ploče, ali i muzike koju su radili za pozorišnu predstavu "Bachanallia", tokom 1992. godine nastupali su u Španiji. Engleskoj, Belgiji, Grčkoj, Italiji i Švedskoj. Polovinom 1998. godine izašao im je CD "Nokturnal" sa muzikom koja bi mogla da se okarakteriše kao tehno-etno. Uz jak uticaj ritmova i semplova devedesetih zadržali su odnos prema tradiciji posebno u pesmama "Bridge", "O, sea swallow me" i "Face". Muziku i produkciju uradili su članovi grupe, ploča je snimana u Skoplju, a miksovanaje u Atini uz pomoć grčkog producenta Kotija K. (saradnik Vangelisa). Na piratskom disku "Live at Exit" zabeležen je njihov nastup koji su održali 6. jula 2001. godine na novosadskom Exit festivalu. Komponovali su i muziku za film "Kao u lošem snu" reditelja Antonia Mitrikevskog. Spasovski je napisao muziku za film "Pupak sveta" ("Papokot na svetot") lgora lvanova.

Saradnik Anastasie Dragan Dautovski oformio je 1995. godine osmočlanu grupu DD Synthesis i snimio istoimeni CD (SJF Records 1992.) na kome su uz autorski materijal ponudili obrade makedonskih narodnih pesama: "Dve devojki", "Goten", "Kletva", "Vreminja" i druge. Na disku "Swinging Macedonia" (SJF Records 2000.) u produkciji Janeza Križaja su novi materijali i obrade standarda. U to vreme Dautovski je napustio grupu a lidersku poziciju preuzeo je Goce Dimovski (kaval, gajde, zurle), odbacivši sintisajzere, pesme su snimili isključivo na akustičnim instrumentima a u par tema pratio ih je Simfonijski orkestar. Snimak sa nastupa u Univerzalnoj sali održanih 20. i 21. decembra 2001. godine objavili su na disku "Live in Skoplje" (SJF Records 2002.). CD "Let God
Smite Him" (lntermedia 2004.) objavili su pod imenom Synthesis. U pesmi "Dj devojče" gostovao im je Toše Proeski (vokal). Dautovski je osnovao Dragan Dautovski Quaftet sa kojim je objavio disk "The Path Of The Sun" (Petar Pan 2002.). Zlatko Clridanski je objavio solo disk "Razbudi se" (Avalon 2003.) u produkciji Valentina Skenderovskog. Na snimanju su kao gosti učestovali Tanja Carovska (vokal), Vanja Lazarova (vokal), Blagojče Trajkovski (klarinet), Goran Trajkoski (vokal), Blagoja Deskovski (violina) i drugi. Sa obnovljenom grupom Mizar, Goran Trajkoski je kao pevač snimio ED "Terrible beauty is born - Kobna ubavina" (Avaloni Dallas Records 2004.).

Štampaj / konvertuj u PDF / pošalji mejlom ovaj post

Štampaj / PDF / E-mail