ALISA
(Beograd)

Članovi sastava Alisa dugo su delovali na beogradskog sceni, pre no što su postigli prve uspehe. Pesme za njihov prvi LP "Alisa" komponovao je klavijaturista Jovan Stojiljković koji je u drugoj polovini sedamdesetih predvodio sastave Bicikl i Zvučni zid, pa je na Gitarijadi u Zaječaru 1978. godine dobio nagradu za najbolju kompoziciju. U Zvučnom zidu je jedno vreme pevao Miroslav Živanović Pile, zatim je bio u heavy metal grupi Jedan smer, a godinama je pokušavao da se probije predvodeći grupu Sedmi krug.

Godine 1984. nastala je grupa Alisa u postavi: pevač Miroslav Živanović Pile, bubnjar Predrag Cvetković (ex grupa Ljudi Slađane Milošević), klavijaturista Aleksandar Kićanović, gitarista Zoran Jančeski Joza (ex Sedmi krug) i basista Marko Glavan. Gostujući muzičar na ploči bio je flautista i saksofonista Saša Gnus (ex BG 5) koji je kasnije postao njihov stalni član. Jovan Stojiljković je bio član sastava u senci koji je svoje bajkama inspirisane pesme poverio grupi. Skromno produciran, debi album ih je te 1985. godine zahvaljujući hit pesmama "Sanja" i "Vojskovođa" preko noći pretvorio u tinejdžerske zvezde u Srbiji i Bosni. Pesme su nosile ujednačenu atmosferu iako je neke (na primer, "365") Jovan Stojiljković komponovao mnogo godina ranije, još dok je predvodio grupu Bicikl i bile su deo njihovog repertoara. Drugom pločom "Da li si čula pesmu umornih slavuja", za koju je takođe Stojiljković radio pesme a producirao je Saša Habić, pokušali su da se okrenu starijoj publici snimajući, kako su sami tvrdili, modernu starogradsku muziku. U stilu tadašnjih sastava iz Bosne, priklonili su se folk zvuku, pa je udarna pesma bila "1389 / Neće Fata sina Bajazita", a u pesmi "Posle devet godina" gostovala je Lepa Brena. Na ovom albumu ponovo su snimili pesmu "Vojskovođa", jer nisu bili zadovoljni kako je zvučala na debiju. I treći LP "Hiljadu tona ljubavi" koji je producirao Habić, nosio je sličnu atmosferu kao i prethodni, a Pile se potpisao kao autor dela materijala i udarne pesme "Kesteni". Posle ploče "Glupo je spavati dok svira Rock 'n' Roll" (produkcija Vlada Negovanović) iz 1989. godine i serije nastupa, uoči rata su prestali sa radom i povukli se sa scene. Pesme sa prvog i četvrtog albuma reizdate su na disku "Zlatna kolekcija". Povratnički disk "Alisa" ima podnaslov "Početak bune protiv dahija" i na njemu su uz nove pesme ponudili aranžmanski drugačije verzije ranih hitova. Sastav obnovljene grupe činili su: Miroslav Živanović (vokal), Predrag Cvetković (bubnjevi), Predrag Stojković (klavijature), Dejan Risanović (bas), Bojan Mišković (gitara) i Miloš Đurić (udaraljke).

Zoran Jančeski Joza je 2002. godine sa pevačem Aleksandrom Rakićem oformio etno pop rock sastav Konak i objavio CD "Nevaljala" (PGP RTS 2004.). Sa grupom Krug dvojke, Pile je kao basista snimio CD "Krug dvojke" (Active Time 2004.) za koji je većinu pesama napisao Jovan Stojiljković.

Petar Janjatović: Yu Rock Enciklopedija

Štampaj / konvertuj u PDF / pošalji mejlom ovaj post

Štampaj / PDF / E-mail